Ce oportunități ar putea crea blockchain-ul pentru proprietatea intelectuală (IP)?

Au existat multe aplicații timpurii ale tehnologiei blockchain în tehnologia fin, dar cum poate blockchain să îmbunătățească protecția proprietății intelectuale (IP)? Este clar că tehnologiile de registre distribuite pot fi implementate în multe cazuri de utilizare. Iată câteva exemple.

Sistem de înregistrare IP

Cât durează depunerea unui brevet? Depinde de locul în care depune o persoană sau o companie. Să vedem SUA ca exemplu. Privind datele din anul fiscal 2016, USPTO a durat de obicei aproximativ 16,2 luni de la depunere la acțiunea inițială a biroului. Pendențele totale medii au durat în jur de 25,3 luni. De asemenea, brevetele pentru anumite categorii precum arhitectura computerelor pot dura mult mai mult decât media generală.

Problema este că o mulțime de fișiere IP trebuie să fie supuse unei revizuiri manuale. În sectoarele în care este important să deveniți cei mai importanți, poate fi dificil să obțineți aprobarea agențiilor de brevete sau a altor autorități de reglementare. Prin înlocuirea sistemelor de înregistrare centralizate cu cele descentralizate, va fi mai ușor să înregistrați nu numai IP nou, ci și să actualizați înregistrările și să transferați proprietatea în orice moment. Cu blockchain-ul, agențiile de reglementare vor putea realiza mai multe cu mai puține resurse necesare. Prin reducerea timpilor de așteptare a aprobării, companiile pot merge mai departe cu inovații protejate de legea PI.

Determinarea creatorii

O altă problemă majoră a proprietății IP este de a spune care entitate a creat prima dată IP. Datorită procesului de aprobare îndelungat și a multitudinii de reglementări naționale de PI, nu există o modalitate clară de a defini cine deține IP. De exemplu, un cântăreț ar putea lansa o melodie care suna similar cu o melodie existentă. Indiferent dacă piesa a fost intenționată să fie similară sau nu, astfel de cazuri care au avut loc în trecut au dus la mai multe procese pe scară largă privind încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, care, de obicei, se soluționează doar mulți ani după lansarea pieselor. Procesul „Linii neclare” este un exemplu recent în acest sens.

Cu un sistem de înregistrare bazat pe blockchain, va fi mult mai simplu să verificați dacă o melodie nouă încalcă sau nu IP-ul existent al unei melodii înregistrate anterior. Acest tip de sistem de detectare bazat pe blockchain poate fi gândit la ceva ca un Copyscape susținut legal, doar tehnologia poate fi aplicată altor lucruri precum arta și muzica cu ajutorul inteligenței artificiale.

Reducerea contrafacerilor

Din păcate, în multe cazuri, companiile fură direct IP-ul existent al concurenților lor pentru a produce alimente, îmbrăcăminte și alte bunuri. În era actuală, este încă relativ ușor pentru unele companii să scape de astfel de practici și să câștige milioane sau chiar miliarde de dolari în profit în acest proces. Pentru produsele fizice, cel puțin, integrarea blockchain-ului prin etichete RFID este ceva care este deja implementat. Această tehnologie permite autorităților de reglementare să spună cu ușurință când lucruri precum mărfurile importate sunt contrafăcute pur și simplu prin scanarea codului de bare al unui produs.

Proiecte Blockchain orientate către IP

În prezent, există foarte puține proiecte blockchain care lucrează la crearea sistemelor de înregistrare IP / detectare a creatorilor. Cu toate acestea, viitoarele proiecte de genul Baza de date IPCHAIN caută să schimbe acest lucru. Deși acest proiect poate fi cu siguranță benefic pentru oamenii și întreprinderile care doresc o modalitate mai bună de a cerceta informații IP, baza de date IPCHAIN ​​dorește să facă un pas mai departe. În cele din urmă, acest proiect își propune să devină ștampila legală a aprobării pentru depuneri de PI în întreaga lume. Ideea este că agențiile guvernamentale de reglementare existente vor utiliza baza de date IPCHAIN ​​ca o soluție pentru îmbunătățirea sistemelor lor actuale de înregistrare IP. Proiectul aderă la standardele Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, care ar putea contribui la creșterea adoptării acestuia.

Proprietate intelectuală

Există deja mai multe proiecte care lucrează pentru a combate falsificarea. Un exemplu este VeChain Thor, care are deja un parteneriat cu DIG, cel mai mare importator chinez de vinuri fine. VeChain Thor este capabil să verifice dacă toate produsele sunt originale, etichetând fiecare produs cu o etichetă RFID specială. Deoarece datele sunt descentralizate, nu este posibil să se pirateze o singură bază de date și să se schimbe eticheta unui produs. De asemenea, deoarece informațiile sunt stocate pe blockchain, toată lumea de-a lungul lanțului de aprovizionare poate urmări și verifica un produs pentru a se asigura că este real. Waltonchain este un alt proiect cu obiective similare. A stabilit deja mai multe parteneriate majore și este acum face parte din Alibaba IoT Connectivity Alliance.

Obstacole actuale

Unul dintre cele mai dificile obstacole de luat în considerare este modul în care avocații IP și agențiile de reglementare vor integra efectiv blockchain-ul și AI în politicile lor de reglementare actuale. Utilizarea cazurilor precum verificarea faptului că codul pentru un produs software este original și nerespectarea unui brevet existent ar putea fi realizată automat prin tehnologii similare care scanează Google pentru potrivirea cuvintelor cheie. Cu toate acestea, această schimbare ar putea prezenta noi provocări pentru experții în domeniul PI. De exemplu, dacă un proiect software este susținut de legislația IP și nu open source, atunci cât din cod poate fi refolosit în proiecte similare? De asemenea, legile actuale privind brevetele nu solicitați fișierilor să trimită o singură linie de cod pentru a obține un brevet. Într-un sistem de brevete bazat pe blockchain în care depunerea ar fi mult mai rapidă și mai simplă, conceptul de depunere a ideilor generale de produs fără cod ar putea duce la decizii mai dificile și ar putea determina oficialii de brevete să ia în considerare schimbarea procesului de depunere actual pentru a-l transforma într-un depozit să furnizeze prototipuri la depunere.

Un sistem de brevete bazat pe blockchain prezintă dezbateri și pentru domeniile creative. De exemplu, cât de asemănătoare poate fi o operă de artă cu o piesă care există deja? Chiar și atunci când capacitățile de detectare a IA se îmbunătățesc, va fi interesant să vedem dacă agențiile de reglementare vor dezvolta cadre cantitative / bazate pe procente care fac judecăți automate despre ceea ce este original și neoriginal. De exemplu, o melodie poate suna 60% similar cu o melodie existentă și poate fi considerată în continuare originală? Lansarea acestui cântec ar necesita partajarea redevenței?

Concluzie

În timp ce IP-ul bazat pe blockchain este încă în stadiile incipiente, câteva proiecte încep să dezvolte nu numai tehnologia, ci și să primească adoptarea în lumea reală. În cea mai mare parte, companiile par dornice să adopte aceste schimbări; cu toate acestea, organizațiile juridice guvernamentale sunt în mod clar cel mai mare catalizator potențial pentru adoptarea IP bazată pe blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me