Agricultura de randament este o metodă de valorificare a criptomonedelor inactive, cum ar fi monedele, jetoanele, monedele stabile, și de a pune acele active în funcțiune într-un fond de finanțare descentralizat, generând adesea rate ale dobânzii care variază între 0,25% conservator pentru jetoanele mai puțin populare și peste 142% pentru unele MKR împrumuturi.

Ratele de împrumut cripto la Defi Rate

O listă completă a ratelor dobânzii și a proiectelor poate fi găsită la Staked.us și DefiRate.

Veniturile pasive din împrumuturile și mizele DeFi nu sunt garantate, iar randamentele efective vor depinde de abordarea fiecărui protocol. Riscurile variază prin pierderea rentabilităților promise din cauza tranzacțiilor lente sau a volatilității pieței sau chiar a pierderii întregii garanții.

Pentru a înțelege cultivarea randamentului, putem face comparații din finanțele tradiționale: banii sunt emiși de o bancă centrală, iar apoi băncile comerciale împrumută aceste fonduri întreprinderilor și persoanelor fizice. Băncile percep o rată a dobânzii pentru aceste împrumuturi, realizând astfel un profit.

În economia criptomonedă DeFi, un fermier de randament joacă rolul unei bănci, împrumutându-și fondurile pentru a spori utilizarea monedelor și jetoanelor. Astfel, orice proprietar de criptomonede își poate deține propriile fonduri, participând, de asemenea, la activitatea de creditare, devenind în esență o bancă comercială cu o singură persoană. Acest lucru mărește fluxul de valoare în cadrul sistemului ecosistemului descentralizat, care, la rândul său, generează randamente pentru creditor.

„Agricultura” se referă la obținerea unor câștiguri procentuale anualizate ridicate, oferind în același timp lichidități pentru diferite proiecte. Într-un fel, producția agricolă seamănă cu practica mai tradițională de a juca monede, în care utilizatorul rămâne în control asupra activului său, dar îl blochează temporar în schimbul returnărilor.

Agricultura cu randament a devenit rapid un punct de interes pentru entuziaștii și investitorii de criptomonede, adesea anunțat pentru că oferă „câștiguri rapide” teoretice în urma riscului ridicat.

Merită cultivarea randamentului? Să ne scufundăm în mecanica agriculturii de recoltă, astfel încât să puteți deveni mai educați cu privire la ce cultură de recoltă și cum funcționează.

În acest articol, vom explora:

  1. Redați relația agriculturii cu DeFi
  2. Cum funcționează agricultura de randament
  3. Sunt fondurile dvs. sigure?
  4. Riscurile împrumuturilor descentralizate
  5. Cele mai bune proiecte DeFi pentru cultivarea producției
  6. Viitorul agriculturii de recoltă

Este YFi Farming DeFi?

Agricultura cu randament este un concept relativ nou în cadrul ecosistemului Finanțelor Descentralizate (DeFi), iar termenul a intrat în lexiconul popular al lumii criptomonedelor în 2020.

DeFi, o copie ambițioasă a sistemului tradițional de finanțare, se bazează complet pe protocoale de internet descentralizate. În loc de probleme legale și intermediari terți, DeFi oferă o intrare fără bariere la expunerea la risc.

DeFi a apărut dintr-unul dintre cazurile de utilizare a protocolului Ethereum. Posibilitatea tranzacțiilor ieftine și fără frontiere a împins crearea de startup-uri care au încercat să imite băncile și brokerii financiari. Aplicațiile DeFi s-au ramificat în diverse direcții, inclusiv algoritmi noi de tranzacționare a criptomonedelor, tranzacționarea instrumentelor derivate, tranzacționarea marjei, transferuri de bani și, cel mai important, piețe de creditare.

DeFi Pulse – creșterea DeFi în 2020

Împrumutul cu criptomonedă a intrat într-o fază de maturitate funcțională în mare parte datorită a două proiecte gigantice – Maker DAO și Compound.

Alte platforme DeFi importante combină împrumuturile cu criptomonede și conturile de dobândă pentru criptomonede în platforme unice ușor de utilizat, cum ar fi Rețeaua Celsius și BlockFi. Aceste două companii sunt lideri într-o industrie în care oferirea de peste 6% la BTC și 8,6% la stablecoins precum USDC și USDT este considerată standard industrial.

Un alt aspect important al DeFi și al agriculturii de randament sunt proiectele de tranzacționare și schimburile descentralizate. Aceste proiecte oferă, de asemenea, o creștere a randamentului, dar lichiditatea este utilizată pentru tranzacționare. Proiectele proeminente includ Bancor, Augur și UniSwap.

Deci, unde intră în joc agricultura agricolă??

Cum funcționează producția agricolă

Producția agricolă depinde de intrările și ieșirile unui anumit activ de ancorare, de obicei DAI, o monedă legată de dolari, care a provenit din protocolul Maker DAO. Începând din august 2020, DAI este susținut de depozite ETH și BAT și este utilizat pentru împrumuturi, arbitraj sau tranzacții algoritmice. Cârligul de dolari DAI face sistemul mai previzibil prin setarea unei valori intuitive pentru fiecare simbol, 1 USD. Agricultura de randament depinde de o garanție ETH sau de un alt simbol, care sunt utilizate pentru împrumuturi și generează venituri pasive.

Un utilizator DeFi va bloca de obicei monedele alese utilizând pluginul browserului MetaMask. Blocarea fondurilor înseamnă că portofelul va comunica cu un contract inteligent în rețeaua Ethereum. În funcție de logica contractelor inteligente, există diferite modalități de a extrage valoare, deși cea mai tradițională este de a percepe o rată a dobânzii la un împrumut criptovalut. Utilizatorii vor plăti taxe pentru tranzacționarea în rețeaua Ethereum și, din cauza dobânzilor sporite, aceste taxe pot crește rapid sau pot face rețeaua prea aglomerată pentru a putea participa cu succes.

La mijlocul lunii martie 2020, prețurile ETH au scăzut brusc, creând o furtună perfectă de panică pe piață și declanșarea mai multor algoritmi pe platforma Maker DAO. De asemenea, rețeaua Ethereum a încetinit tranzacțiile, nepermițând proprietarilor să își mărească garanțiile. Depozite multiple (cunoscute sub numele de seifuri) au fost lichidate, iar DAI și-a pierdut pe scurt vârful dolarului.

În cazul scăderii prețurilor, supra-garantarea cu 150% poate contribui la compensarea parțială a riscului. Proiecte precum DeFi Saver pot crește automat garanțiile pentru a evita lichidările. Lichidările au loc atunci când cerința minimă de garanție se descompune din cauza volatilității prețurilor.

DeFi tinde să funcționeze mai bine la prețurile activelor care cresc climatic, deoarece garanția blocată pentru cultivarea randamentului este mai sigură. De exemplu, dacă prețurile ETH scad cu 33%, acest lucru ar lichida majoritatea depozitelor la Maker DAO. Fluctuațiile mai mici ale prețurilor înseamnă, de asemenea, deținerea ETH poate, pe termen lung, să fie mai profitabilă decât agricultura de randament.

Alexander Ivanov, fondatorul protocolului WAVES, compară DeFi cu frenezia pentru ofertele inițiale de monede (ICO). Ivanov este încă optimist cu privire la viitor, doar avertizând împotriva unei alte bule din cauza entuziasmului irațional.

Vă rugăm să nu facem un nou balon ICO din #DeFI

– Sasha Ivanov (@ sasha35625) 23 iunie 2020

Diferența dintre o ICO și o cultivare a randamentului este că monedele pot fi scoase din protocolul DeFi aproape în orice moment, în timp ce participarea la un ICO însemna schimbul de ETH sau BTC pentru un nou token..

Noul token ar putea fi schimbat doar prin tranzacționare, odată ce a fost listat la o bursă. În DeFi, jetoanele devin imediat lichide pe măsură ce obțin perechi pe bursa UniSwap, un protocol de tranzacționare descentralizat și automatizat.

Fondurile dvs. sunt sigure în timp ce exploatați randamentul?

Toate tipurile de investiții în criptomonede implică riscuri.

În DeFi, creditorul are întotdeauna controlul asupra fondurilor lor, deoarece operațiunile se desfășoară în contracte inteligente automatizate și nu necesită supravegherea terților. Spre deosebire de vânzările de jetoane, o persoană își poate retrage garanția aproape în orice moment.

Cu toate acestea, contractele inteligente pot dicta cum și când vă puteți retrage garanția, deci fiți conștienți de faptul că intrați, în special în cazurile de lichidare.

Care sunt riscurile producției agricole?

Blocarea fondurilor în seifuri și utilizarea contractelor inteligente este inerent riscantă. Exploatările inteligente ale contractelor, care abuzează de logica contractului pentru a genera randamente ridicate, iar lichidările reprezintă o amenințare majoră pentru fondurile garantate. Celălalt mare risc este cârligul stabilei DAI, care trebuie să își păstreze valoarea de 1 USD. Înfrângerea cotei de 1 USD va diminua valoarea împrumuturilor și va crea vânzarea de panică și eliminarea rapidă a lichidității.

Boom-ul DeFi a adus, de asemenea, mai multe protocoale netestate, folosind noi contracte inteligente care au dus la defecțiuni. YAM Protocol DeFi a atras aproape 300 de milioane de dolari în fonduri, dar din cauza comportamentului neprevăzut al contractului inteligent, a dus la tipărirea a mii de miliarde de jetoane suplimentare. Alte proiecte lansează, de asemenea, contracte inteligente netestate, care pot duce la pierderi de fonduri.

O altă preocupare majoră este o dezvoltare mai recentă: fondul Compound DeFi arată mai mult decât 1,3 miliarde DAI pe piețele sale de împrumuturi și împrumuturi, în timp ce există în jur 421 milioane DAI monede create începând cu 14 august 2020. Această situație seamănă cu o balon de datorii, în care activele de criptomonede sunt create prin procesul de împrumut, circulând astfel valoarea care este amplificată artificial de către fermierii de randament.

Această situație poate exercita presiuni asupra dolarului DAI și poate crea consecințe mai grave în cazul lichidărilor. Până în prezent, din august 2020, lăcomia și creșterea prețurilor permit creșterea rapidă a compusului DeFi.

Care sunt cele mai bune proiecte pentru agricultura cu randament

Maker DAO este una dintre primele încercări de succes de împrumut cu criptomonede. Inițial, împrumuturile DAI susținute de ETH au atras cea mai mare parte a capitalului în DeFi.

Compound, o platformă similară de împrumut, a urmat la scurt timp după aceea. Compusul a evoluat, de asemenea, dincolo de împrumuturi, lansând propriul jeton de stimulente COMP. Acest lucru a provocat o explozie a finanțării DeFi între 15 iulie și începutul lunii august, când suma fondurilor blocate în agricultura de randament s-a dublat, de la aproximativ 2 miliarde dolari la peste 4 miliarde dolari.

Atât Compound, cât și Maker DAO au concurat pentru primul loc în DeFi, pe baza valorii blocate și a mărcilor lor cunoscute. În ceea ce privește tranzacționarea algoritmică, proiecte precum Augur, Bancor și dy / dx rămân proeminenți în spațiul cripto.

Alternativ, și nu în special „cultivarea randamentului” în sine, platformele de creditare descentralizate și conturile de dobânzi pentru criptomonede, cum ar fi BlockFi și Celsius, furnizează peste 8,6% APY la stablecoins fără multe dintre complicațiile agriculturii de randament prezentate în acest articol, deci sunt merită să verifici dacă asta e pe aleea ta.

Gânduri finale – Care este viitorul agriculturii cu randament

Lucrurile tind să se întâmple foarte repede în lumea criptomonedelor, iar agricultura de randament pare să fi pătruns în incursiunea principală într-o clipită..

Dacă cineva a fost obligat să lanseze o predicție pentru viitorul Yield Farming, recomandăm să analizăm toate posibilitățile – atât pozitive, cât și negative.

De exemplu, agricultura de randament poate mobiliza jetoane altfel inactive, generând potențial venit pasiv pentru deținătorii lor.

Pe de altă parte, posibilitățile negative variază de la evenimente de criză, cum ar fi prăbușirea prețurilor sau exploatările care reușesc să păcălească contractul inteligent și să obțină câștiguri de la garanții. DeFi nu este reglementat și nu vine cu protecțiile legale oferite de instituțiile financiare mai centralizate.

De exemplu, jetoanele DeFi nu sunt considerate titluri de valoare, iar Comisia pentru valori mobiliare din SUA nu a întreprins acțiuni decisive împotriva lor.

În timp ce unele proiecte agricole sunt bine stabilite și atrag cea mai mare parte a garanțiilor, apar noi algoritmi DeFi. Unele DeFistartup utilizează contracte inteligente copiate și neauditate, prezentând riscuri pentru operațiuni și efecte neașteptate. Proiectul YAM privind agricultura de producție, de exemplu, sa prăbușit recent, luând o parte din garanțiile pieței.

În august 2020, platforma WAVES s-a extins în DeFi. O listă lungă de foste jetoane ICO care au fost refăcute pentru diferite forme de DeFi, începând cu BAT, LINK, 0x, Kyber Network. O listă completă a celor mai actuale și active jetoane DeFi poate fi găsită la CoinGecko.

Agricultura de randament este o abordare de tip mercenar a criptomonedelor, în cazul în care persoanele care iau riscuri caută cele mai mari randamente, provocând volatilitatea prețurilor simbolice pe parcurs. Multe proiecte DeFi sunt încă în fazele lor incipiente și pot fi destul de greu de înțeles, totuși mulți nou-veniți se grăbesc să obțină o bucată din plăcintă. Îi sfătuim pe cititorii noștri să își cerceteze propriile complexități ale fiecărei platforme – nu blocați fonduri pe care nu vă puteți permite să le pierdeți.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me