Ce este Storj?

Storj este o soluție de stocare a fișierelor open source, descentralizată. Folosește criptarea, partajarea fișierelor și un tabel hash bazat pe blockchain pentru a stoca fișiere într-o rețea peer-to-peer. Scopul este de a face stocarea fișierelor cloud mai rapidă, mai ieftină și privată.

Soluțiile tradiționale de stocare în cloud, cum ar fi Dropbox sau Google Drive, au limitări. În timp ce fișierele sunt copiate în mod redundant, lățimea de bandă dintr-un centru de date sau întreruperile neașteptate pot restricționa accesul la fișierele dvs. Există, de asemenea, problema confidențialității. Aceste companii au control asupra fișierelor dvs., inclusiv posibilitatea de a le accesa.

Proiectul Storj folosește rețele blockchain și peer-to-peer pentru a rezolva aceste probleme. Distribuie fișierele, astfel încât redundanța este bine stabilită. De asemenea, vă garantează că sunteți singurul care vă poate accesa fișierele.

O distincție importantă de făcut la începutul acestui articol este între Storj open source și Storj Labs, compania cu scop lucrativ. Oricine își poate crea propria instanță a software-ului open source care rulează Storj. Cu toate acestea, Storj Labs a făcut deja acest lucru și au o rețea de mii de utilizatori. Storj Labs percepe taxe pentru utilizarea rețelei respective.

În acest articol, vom aprofunda modul în care funcționează Storj și succesul pe care l-a înregistrat până acum. În cele din urmă, va depinde de dvs. să stabiliți dacă Storj garantează hype-ul pe care l-a obținut. Cine știe? Poate doriți să începeți să-l utilizați pentru a stoca fișierele.

Amintiți-vă Torrents?

Cel mai bun loc pentru a începe să înțelegeți Storj este probabil torrentele. La începutul anilor 2000, torrentele au devenit notorii ca modalitate de a descărca filme, muzică și emisiuni TV – de obicei ilegal – gratuit.

Torrentele folosesc o rețea peer-to-peer. Funcționează așa:

  1. Mulți utilizatori păstrează copii ale aceluiași fișier.
  2. Când cineva dorește o copie a fișierului respectiv, trimite o cerere către rețeaua de la egal la egal.
  3. Utilizatorii care dețin fișierul, cunoscut sub numele de semințe, trimit fragmente din fișier solicitantului.
  4. Solicitantul primește multe fragmente din multe semințe diferite, iar software-ul torrent recompilează aceste fragmente pentru a forma fișierul original.

Avantajul utilizării unui torrent este că puteți descărca fragmente dintr-un fișier din mai multe surse în paralel. Aceasta înseamnă că transferul de fișiere ar putea fi mai rapid decât descărcarea completă dintr-o singură sursă.

În plus, în scopul muzicii și videoclipurilor piratate, torrentele sunt descentralizate. Nicio companie nu controlează torrentul. Deci, este dificil să închizi un torent, deoarece ar trebui să închizi fiecare sămânță individuală.

Storj funcționează într-un mod similar, cu excepția nu doar pentru muzică și videoclipuri piratate. Să aruncăm o privire la cum.

prezentare generală storj

File Sharding

Primul mod în care Storj este similar cu torrentele este partajarea fișierelor. Aceasta înseamnă că atunci când doriți să stocați un fișier pe Storj, împărțiți mai întâi fișierul în multe bucăți mai mici.

Avantajul partajării fișierelor este de două ori. Mai întâi, puteți trimite și reaminti fragmente ale fișierului în paralel, făcând transferul de fișiere mai rapid. În al doilea rând, nicio entitate nu deține întregul fișier. Ești singura persoană care știe unde se află toate cioburile.

Locația fragmentelor este o distincție cheie între Storj și torrents. Torrentele publică locația fragmentară în mod public. Vor să fie cât mai ușor posibil pentru oricine să descarce fișierele. Storj, ca furnizor de stocare în cloud, acordă prioritate în mod evident confidențialității utilizatorilor. Programul de încărcare ar trebui să fie singura persoană care știe unde s-au dus toate fragmentele din fișierul lor.

Aici intervin blockchain-ul și criptografia. Storj implementează ceea ce este cunoscut sub numele de tabel hash distribuit, astfel încât utilizatorii să poată localiza toate fragmentele din fișierul lor original. Acest tabel hash necesită o cheie privată pentru a descoperi cioburile. Fără cheia privată, ar fi aproape imposibil să ghiciți corect locațiile unui fișier fragmentat.

Storj folosește un tabel hash distribuit numit Kademlia. Este una dintre piesele de bază ale arhitecturii Storj.

Fragmente de paritate & Codificare ștergere

Fragmentele de fișiere individuale sunt trimise către computerele obișnuite din toată rețeaua Storj. Dar dacă unul dintre aceste computere este oprit sau încetează să ruleze Storj? Se pierd fragmentele care au fost stocate pe acel computer?

Storj trebuie să implementeze în mod clar un anumit tip de redundanță în sistemul lor. O fac cu cioburi de paritate. Când încărcați un fișier, puteți alege nivelul de redundanță de care aveți nevoie pentru fișierul dvs., dar Storj vă va ajuta, de asemenea, să configurați acest lucru. Cu suficiente fragmente de paritate, puteți reduce foarte mult șansele de a pierde o bucată de date din fișierul dvs..

Acestea fiind spuse, pe o perioadă mai lungă, crește probabilitatea de a pierde un fragment. Storj efectuează periodic audituri și alte metode de verificare pentru a se asigura că acest lucru nu se întâmplă. Cu toate acestea, o bună practică este să vă reamintiți și să reconstruiți periodic fișierele înainte de a le reîncărca în Storj.

Desigur, opusul este, de asemenea, o problemă. Prea multă redundanță împiedică rețeaua. Storj a stabilit reguli de codificare pentru ștergere pentru a reduce redundanța cioburilor care au fost duplicate prea des. Aceleași reguli îl ajută pe Storj să identifice date unice care necesită și o redundanță crescută.

Criptare end-to-end

Aici confidențialitatea datelor trece la nivelul următor. Sharding adaugă deja un strat de confidențialitate, deoarece nimeni gazdă de date (cunoscută sub numele de fermieri) nu poate citi întregul fișier. Dar chiar și posibilitatea de a citi un fragment dintr-un fișier este problematică. Ar putea conține în continuare informații sensibile.

Pentru a contracara acest lucru, Storj își ajută utilizatorii de încărcare (cunoscuți ca chiriași) să își comprime și să cripteze fișierele înainte de a le distribui. Fișierul criptat are o singură cheie, iar chiriașul păstrează cheia locală pe computerul lor (sau pe Bridge așa cum vom vedea într-o clipă).

În calitate de proprietar unic al cheii de criptare, chiriașul este singura persoană care ar putea citi fișierul. Când un fermier primește un fragment, acesta a fost deja criptat ca parte a unui fișier mai mare. Datele pe care fermierul le găzduiește sunt inutile fără toate celelalte cioburi și cheia de criptare.

Pentru a hack Storj și a avea acces la un fișier, va trebui să localizați toate fragmentele dintr-un fișier. Acest lucru este aproape imposibil fără cheia privată a mesei de hash Kademlia. Apoi, ar trebui să-i convingi pe fermierii care găzduiesc acele cioburi să-ți trimită cioburile fără semnătura corespunzătoare. În cele din urmă, ar trebui să ghiciți (foarte improbabil) sau să furați cheia de criptare de la chiriaș.

Sperăm că puteți vedea că stocarea descentralizată a fișierelor este mult mai sigură decât opțiunile tradiționale centralizate.

Verificare fișier

Întrebarea rămâne în continuare, de unde știu că fișierele mele sunt într-adevăr acolo? Un fermier nu ar putea să șteargă doar cioburile pe care le deține sau să oprească computerul?

Pentru a răspunde acestei îngrijorări, Storj finalizează în fiecare oră un audit de verificare a fișierelor. Pentru a fi plătiți, fermierii trebuie să demonstreze că au cioburile care le-au fost trimise. Storj trimite o cerere fermierilor și, dacă fermierul a schimbat sau a șters fragmentul criptat, aceștia nu vor putea răspunde la cerere.

storj audit

Dacă fermierul deține dosarul în prezent, atunci acesta poate răspunde corect la cerere. Fermierul primește o microplată pentru stocarea și întreținerea fișierului. Astfel, fermierii sunt motivați să stocheze fișierele și să rămână activi în rețea.

În versiunile viitoare, Storj are în vedere implementarea unui sistem de reputație pentru nodurile fermierilor. Vă va ajuta să stabiliți priorități care noduri funcționează onest și cu lățime de bandă mare.

Pod

Cea mai nouă inițiativă a lui Storj este serverul Bridge. Înainte de Bridge, chiriașii și-au stocat cheile private de criptare pe computerele lor locale. Acest lucru a fost în regulă dacă doriți să accesați fișierele dvs. de pe același computer. Dar dacă ați dori să schimbați dispozitivul?

Bridge este un server care stochează cheile de criptare pentru dvs. fără a centraliza accesul la acele chei. Acesta stochează cheile dvs. într-un mod sigur, astfel încât să puteți accesa fișierele dvs. de pe mai multe dispozitive.

Cu Bridge, următorul pas este partajarea fișierelor și acordarea accesului. Întrucât fișierul trăiește deja în cloud, rezolvarea partajării descentralizate a fișierelor este doar o chestiune de verificare a identității și acordarea permisiunii. Storj speră să implementeze în curând partajarea de fișiere.

Capacitate & Cost

stoc creștere adopție

Storj are peste 20.000 de chiriași și 18.000 de fermieri. În total, rețeaua Storj are la dispoziție peste 8 Petabytes de stocare, sau aproximativ 450 GB per fermier.

Storj a făcut recent trecerea la Ethereum, unde își găzduiește acum aplicația și tabelul de hash.

pret stocj

Utilizarea Storj este accesibilă și se bazează pe plata pentru modelul pe care îl utilizați. În plus, puteți compensa costul propriului spațiu de stocare oferind dvs. spațiu pe hard disk. Scopul este de a fi mai rapid și mai ieftin decât Dropbox sau Google Drive.

Jeton

Jetonul Storj (STORJ) este un mijloc de plată în rețea. Taxele pe care le plătesc chiriașii se îndreaptă către fermierii care contribuie cu spațiu de stocare și lățime de bandă la rețea

În timp ce implementarea Storj Labs a Storj utilizează token-ul exclusiv, Open Source Storj este agnostic de plată. STORJ este presupus, dar pot fi implementate BTC, ETH sau alte monede.

  • Furnizare de jetoane: 500 de milioane
  • Distribuit în ICO: Până la 25% (iunie 2017)
  • Rata de emisie: Nu au fost create monede noi.
  • Blockchain: Ethereum
  • Consens: dovada muncii

Echipă

Shawn Wilkenson este fondatorul Storj și CEO al Storj Labs. S-a implicat pentru prima dată în mineritul și dezvoltarea Bitcoin în 2012. A început Storj open source în 2014.

storj leadership

Echipa de la Storj Labs include directori de startup stabiliți. Echipa oficială este în jur de 40 de angajați, cu o comunitate mai largă care susține inițiativele open source.

Concluzie

vitalik storj

Stocarea descentralizată este un caz de utilizare convingător pentru rețelele peer-to-peer și tehnologia distribuită a registrului. Storj nu este singur. Competiția include Sia, Maidsafe și Filecoin. Vestea bună pentru fanii Storj este că Storj pare să fie aproape de partea din față a pachetului în ceea ce privește adoptarea, utilizabilitatea și tehnologia de bază.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me