Exploatarea combinată, sau Dovada auxiliară a muncii pentru mulțimea mai tehnică, este procesul de extragerea a două criptomonede separate în același timp. Deși nu sunt la fel de populare ca algoritmii tradiționali de consens Proof-of-Work sau chiar Proof-of-Stake, unele proiecte au implementat extragerea combinată pentru a „purta” în rețelele mai sigure pe măsură ce cresc.

Deși nu a inclus-o în cartea albă Bitcoin, Satoshi Nakamoto a conturat o idee dură miniere combinate într-un forum Bitcointalk în 2009. Să analizăm mai departe modul în care funcționează această minare inovatoare, ce înseamnă pentru proiectele care o implementează și cum puteți profita ca investitor.

Satoshi

Satoshi subliniază o formă timpurie de minerit fuzionat

Cum funcționează extragerea combinată?

Fiecare implementare minieră fuzionată are un lant auxiliar și o mai stabilită lanțul părinților. Pentru a lucra împreună, ambele lanțuri trebuie să împărtășească același algoritm de hash. Vom examina una dintre cele mai populare perechi miniere combinate, Namecoin și Bitcoin, pentru a explica procesul.

În această pereche, Bitcoin este lanțul părinte, în timp ce Namecoin este lanțul auxiliar de salvare a rețelei Bitcoin. Ambele criptomonede folosesc algoritmul de hash SHA-256 pentru minerit.

Implementare

Dezvoltatorii de lanțuri părinți nu trebuie să efectueze nicio lucrare suplimentară pentru a implementa extragerea combinată. Prin urmare, rețeaua Bitcoin nici măcar nu trebuie să știe că Namecoin exploatează împreună cu ea.

Cu toate acestea, lanțurile auxiliare au nevoie de o dezvoltare suplimentară pentru a integra exploatarea combinată. Continuând exemplul nostru, dezvoltatorii Namecoin au actualizat blockchain-ul pentru a accepta dovada minării Bitcoin ca fiind valabilă și pe blockchain-ul Namecoin.

Procesul de extragere fuzionată

Exploatarea combinată nu necesită o putere de calcul suplimentară pentru mineri. În calitate de miner, exploatezi Namecoin și Bitcoin la fel de eficient ca și când ai extrage doar Bitcoin. Dvs. (sau grupul dvs. de minerit) trebuie doar să efectuați configurarea suplimentară pentru a o sprijini.

Iată cum funcționează:

Începeți prin asamblarea unui bloc de tranzacții pentru fiecare lanț – Bitcoin și Namecoin în exemplul nostru. Blocul Namecoin (lanțul auxiliar) include ceea ce v-ați aștepta într-un set standard de tranzacții. Blocul Bitcoin conține, de asemenea, tranzacții regulate. Cu toate acestea, are o tranzacție suplimentară cu hashul care indică blocul Namecoin pe care tocmai l-ați construit.

După asamblarea blocurilor, tu ai ai mei. Există câteva scenarii diferite care s-ar putea juca aici:

  • Obțineți un bloc la nivelul de dificultate al Bitcoin. Terminați crearea blocului Bitcoin și îl difuzați în rețeaua Bitcoin. Deoarece nivelul de dificultate la care ați extras blocul Bitcoin este mai mare decât nivelul de dificultate al Namecoin, de asemenea, exploatați un bloc Namecoin. Primești ambele recompense miniere.
  • Obțineți un bloc la nivelul de dificultate al Namecoin. Terminați asamblarea blocului Namecoin introducând antetul și hash-ul blocului Bitcoin. Lanțul Namecoin acceptă apoi acest bloc. Este capabil să recunoască antetul și hash-ul Bitcoin suplimentar ca dovadă a muncii dvs., din cauza muncii de dezvoltare pe care ați făcut-o pentru a sprijini extragerea combinată. Primești doar recompensa minieră Namecoin.
  • Obțineți un bloc între nivelul de dificultate al lui Namecoin și Bitcoin. Experimentați același rezultat ca scenariul numărul doi.

Implicații miniere combinate

Binele

Proiectele blockchain mici și noi au câteva motive bune pentru a integra mineritul fuzionat. Cel mai important, acest lucru îmbunătățește securitatea rețelei lor, putând totuși să funcționeze ca un lanț distinct. Aceste lanțuri auxiliare câștigă, de asemenea, expunerea prin asocierea cu un blockchain mai popular.

În plus, minerii sunt puternic motivați să participe, deoarece primesc venituri suplimentare fără costuri suplimentare sau energie. Și, deoarece minerii tranzacționează de obicei între cele două monede pentru a păstra ceea ce favorizează, există o creștere a lichidității pentru ambele cryptos.

Neutrul

Lanțurile părinte sunt victime ale unor umflături blockchain cu adăugarea de lanțuri auxiliare. Hash-urile pe care lanțul auxiliar le adaugă în arborele tranzacțiilor lanțului părinte sunt mici, dar ele ocupă spațiu. Atâta timp cât monedele precum Bitcoin au succes în implementarea soluțiilor de scalare în al doilea strat, această umflare nu ar trebui să devină o problemă.

Răul

Din păcate, nu totul este soare și curcubeu. Integrarea mineritului combinat necesită lucrări suplimentare de dezvoltare pe lanțul auxiliar. Când treceți de la un alt protocol de exploatare la extragere combinată, trebuie să vă forțați. O altă bifurcație dură este necesară dacă vreți vreodată să vă abateți de la exploatarea combinată.

Minerii și bazinele miniere au, de asemenea, ceva de făcut dacă doresc să profite de avantajele exploatării a două lanțuri. Deși exploatarea combinată nu necesită energie suplimentară, necesită mai multe lucrări de întreținere. În minarea a două blockchains, aveți de două ori conexiunile de servit și de două ori canalele de distribuție de menținut (dacă rulați un pool de minerit). Este posibil ca unele grupuri să nu găsească întreținerea suplimentară în valoare de moneda suplimentară.

Investor Insights

În general, mineritul combinat oferă mai mult unui avantaj minerilor decât investitorilor. Cu toate acestea, atunci când este combinată cu alte informații, extragerea combinată ar putea fi un semn grăitor al unui proiect promițător. Iată câteva exemple trecute și viitoare:

Namecoin – Fără garanții pe termen lung

Namecoin, efectiv un registru de domenii descentralizat, a fost prima monedă care a fuzionat mineritul cu Bitcoin. Odată ce a ajuns în top 10 criptomonede în funcție de capitalizare de piață, a scăzut semnificativ la un loc în anii 200 superiori. Acesta servește ca un exemplu excelent al modului în care un proiect poate cădea încet pe cale – chiar și atunci când este legat de cea mai puternică rețea a criptomonedei.

monede combinate miniere

Anterior monedă numărul trei în funcție de capitalizarea pieței, Namecoin nu mai este în discuțiile de top despre criptomonede

Chiar dacă un număr semnificativ de grupuri miniere susțin că Namecoin a combinat mineritul, moneda nu a fost adoptată prea mult în istoria sa de cinci ani. De asemenea, dezvoltarea nu este la fel de activă ca și proiectele similare. Această cădere din grație demonstrează că doar pentru că o criptomonedă include minerit combinat, aceasta nu înseamnă neapărat că fundamentele justifică o investiție.

Dogecoin – Imediat după efecte

La începutul vieții Dogecoin, comunitatea a decis să se integreze a combinat mineritul cu Litecoin. Au descoperit că, având în vedere mecanismul inițial de exploatare, rețeaua va rămâne fără recompense miniere semnificative în cursul anului. Fără modificări, minerii nu ar avea un stimulent pentru mine, iar rețeaua ar fi susceptibilă la un atac de 51%.

Aproape imediat după trecerea de la Dovada muncii la Dovada auxiliară a muncii, prețul Dogecoin a crescut de la aproximativ 0,0002 USD (~ 0,00000041 BTC) la aproximativ 0,00047 USD (~ 0,00000115 BTC). Aceasta reprezintă o creștere cu 180% a prețului BTC în doar câteva săptămâni.

Dogecoin

Dogecoin a înregistrat o creștere semnificativă a prețului după implementarea mineritului combinat cu Litecoin

Deși este doar un punct de date, arată că un proiect care trece la extragerea combinată ar putea fi o investiție profitabilă pe termen scurt. Există câteva motive pentru care acest lucru poate fi adevărat.

În primul rând, securitatea suplimentară a rețelei aduce încredere imediată în comunitate. De asemenea, legarea la o monedă mai cunoscută oferă o expunere mai mare la criptomonede mai puțin cunoscute. Este ca un impuls rapid de marketing. În cele din urmă, mineritul combinat adaugă lichiditate ambelor lanțuri, pe măsură ce minerii tranzacționează pentru a păstra monedele pe care le preferă.

Elastos – Alegerea potențială a somnului

Elastos este un Internet cu blockchain care integrează mineritul combinat cu Bitcoin. Cu această monedă încă relativ necunoscută, poate fi o ridicare solidă în acest moment. Odată ce platforma este completă și mineritul combinat este disponibil, prețul Elastos ar putea vedea o creștere similară cu Dogecoin.

În plus, Elastos colaborează cu NEO și Bitmain G3 din China. Se zvonește că Bitmain va dedica o parte din puterea hash a companiei pentru exploatarea Elastos. Pentru cei dintre voi care nu știu, Bitmain controlează unele dintre cele mai mari bazine miniere Bitcoin. Deci, acest suport este un indicator pozitiv pentru prețul Elastos.

Având în vedere acest lucru, se pare că prețul Elastos ar trebui să aibă o presiune ascendentă fermă odată cu începerea exploatării. Cu toate acestea, analiza proiectului ca pe un termen lung (mai mare de un an) necesită o adâncire mai profundă în elementele fundamentale.

Gânduri finale

Exploatarea combinată este o opțiune excelentă pentru proiectele tinere care doresc să crească fără teama unui atac de 51%. Din punct de vedere al investițiilor, decizia unui proiect de a implementa mineritul combinat ar putea provoca un salt imediat al prețului. Deși, această creștere a prețurilor poate să nu dureze.

Indiferent de modul în care afectează prețul, mineritul combinat este ceva de care trebuie să fii conștient ca investitor, miner sau chiar doar un entuziast cripto. Cu amenințarea din ce în ce mai mare a atacurilor de 51%, trecerea la exploatarea minieră combinată ar putea fi foarte bine o tendință pe care începem să o vedem mai mult pe măsură ce creștem ca industrie.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me