Ce este iExec RLC?

Computarea cloud descentralizată sună ca o combinație frumoasă de cuvinte cheie folosite pentru a face publicitate un produs, nu-i așa? Nu vă faceți griji, iExec are substanță pentru a sprijini buzz-ul și, dacă este prima dată când ați auzit despre proiect, este logic – echipa nu este prea mare.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Pe măsură ce titlul acestui ghid se explică, iExec este o platformă pentru cloud computing descentralizat, deci gândiți-vă la serviciile cloud IBM sau Microsoft, dar împărțite în mai multe noduri pentru calculul off-chain al aplicațiilor blockchain. Este un concept similar cu Golem (supercomputing) și Siacoin (stocare în cloud), cu excepția faptului că folosește servicii cloud pentru puterea de procesare. Publicul său țintă este regatul blockchain în sine și ecosistemul său în devenire de DApps.

Starea computerului în cloud

Înainte de a descrie cum funcționează iExec, ar fi util să ne uităm la cloud computingul centralizat așa cum este astăzi.

Cloud computingul a devenit rapid un standard industrial pentru companiile care doresc acces la puterea de procesare fără a fi nevoie să mențină o infrastructură tehnologică costisitoare. Companii precum Netflix, Apple, Etsy și Xerox, de exemplu, gestionează unele (sau toate) aplicațiile și datele lor cu cloud computing de la companii precum Amazon, Google, IBM sau Microsoft. Motivul este simplu: dacă aceste companii au deja zeci de mii de servere pentru a sprijini calculele intensive în date, de ce să nu externalizăm puterea lor de procesare? Pur și simplu, aceste servicii oferă companiilor acces la resurse altfel costisitoare.

iExec dorește să ofere același serviciu, dar doresc să îl descentralizeze. Piața pentru această industrie a fost de 22,4 miliarde de dolari în 2016 și se preconizează că va ajunge la 55 de miliarde de dolari până în 2026. Mai mult sau mai puțin, marii jucători s-au consolidat ca furnizori de încredere, așa că de ce iExec ar încerca să perturbe o industrie care pare stabilită în piatră?

Răspunsul simplu este că nu încearcă. În schimb, vor să fie pentru aplicațiile descentralizate ceea ce sunt serviciile populare de cloud computing pentru întreprinderile vechi: resursa ghișeu unic pentru cloud computing blockchain.

S-ar putea să vă întrebați, de ce are nevoie blockchain de acest lucru? Mă bucur că ai întrebat. Există un genial articol pe subiect de Noam Levenson și Alex Price pentru Hackernoon pe acest subiect. Practic, dacă vreunul dintre contractele inteligente construite pe Ethereum (sau orice altă platformă DApp) doresc să funcționeze corect în utilizarea reală, vor avea nevoie de acces la mai multe calcule decât oferă mașina virtuală Ethereum. Mașina virtuală Ethereum găzduiește și execută contracte inteligente pe nodurile și programele miniere ale rețelei.

Pe măsură ce DApp-urile și contractele inteligente văd adoptarea și utilizarea pe scară largă, executarea tuturor acestor calcule prin blockchain-ul Ethereum ar crea un dezastru de latență / scalabilitate de o asemenea amplitudine care ar face rețeaua inutilă – uitați-vă doar la ceea ce au făcut CryptoKitties în valoare de câteva milioane de dolari pentru Ethereum în o chestiune de zile.

În esență, iExec dorește să creeze o rețea de resurse de calcul care să permită ecosistemului Ethereum să se extindă la potențialul său în viitor.

Cum funcționează iExec RLC?

Pentru a sprijini DApp-urile, contractele inteligente și platformele lor, iExec ia calcule cu procesare intensivă în afara lanțului, astfel încât funcțiile blockchain-ului în lanț să funcționeze fără probleme.

Pentru a face acest lucru, iExec folosește XtremWeb-HEP, un software open-source Desktop Grid. Calculul Desktop Grid (cunoscut și sub denumirea de Volunteer Computing) reunește resursele de calcul neutilizate pentru a fi utilizate de aplicații și platforme și în conformitate cu Cartea albă a iExec, XtremWeb-HEP „implementează toate caracteristicile necesare” pentru a face acest lucru posibil la scară globală, inclusiv „toleranță la erori, aplicații multiple, multi-utilizatori, infrastructură publică / privată hibridă, implementarea imaginilor virtuale, gestionarea datelor, securitate și responsabilitate , si multe altele.”

În esență, cu acest software, DApp-urile pot utiliza orice resursă de calcul din cadrul iExec pentru a-și rula programele. Acest lucru înseamnă că dezvoltatorii și utilizatorii DApp pot comisiona puterea de procesare de la o resursă la fel de mică ca CPU-ul unui computer până la un centru de date de dimensiuni de depozit. Opțiunile vor fi flexibile, scalabile și bazate pe piața liberă, permițând utilizatorilor să găsească doar cantitatea potrivită de putere de calcul pentru sarcina la îndemână.

Infografie iExec

iExec realizează acest serviciu de potrivire utilizând contractele sale inteligente. Algoritmul Matchmaking, de exemplu, preia solicitări de resurse în rețea și le asortează cu un furnizor adecvat. Acest contract inteligent privește practic sarcina unui DApp și întreabă: „Poate această resursă de calcul să ruleze acest program?” Dacă da, atunci este un meci făcut în cer. Dacă nu, atunci este timpul să mergem mai departe (nimic personal).

Pentru a se asigura că utilizatorii primesc resursele de care au nevoie, iExec folosește un model de dovadă a contribuției. Acest algoritm de consens asigură faptul că un furnizor furnizează puterea de calcul necesară utilizatorului și îl recompensează pe acest furnizor cu RLC, simbolul iExec, în schimbul acestor servicii.

Componentele platformei iExec

Făcând un pas în afara software-ului și a tehnicii, să aruncăm o privire asupra pieselor care alcătuiesc platforma iExec. Acestea includ piața sa, magazinul DApp și piața de date.

Piata de desfacere: Piața este hub-ul iExec pentru ca furnizorii și utilizatorii să schimbe RLC cu resurse computerizate. Pe piață, persoanele / dezvoltatorii care rulează DApps pot cumpăra resursele adaptate nevoilor aplicației lor. iExec vine cu un contract inteligent Matchmaking, care asigură faptul că niciun furnizor nu se mușcă mai mult decât poate mesteca atunci când își angajează puterea de procesare într-un contract. Mai mult, un contract inteligent de reputație gestionează fiabilitatea unui furnizor.

Gândiți-vă la asta ca la o recenzie Yelp pentru resurse de calcul. Acest sistem de reputație permite utilizatorilor să aleagă nivelul de fiabilitate dorit, plătind mai puțin pentru o gazdă mai puțin fiabilă, dacă doresc acest lucru. Astfel, piața este orientată spre piața liberă și, cu cât furnizorii și utilizatorii sunt mai mulți, cu atât mai multă concurență va dicta prețurile.

Magazin DApp: În cele din urmă, un echivalent descentralizat cu magazinele de aplicații. După cum sugerează și numele său, magazinul DApp vă permite să răsfoiți și să cumpărați DApp-uri care sunt construite pe sau utilizează iExec. Și lucrul mișto este că Magazinul DApp este live și oferă deja aplicații pe care le puteți achiziționa astăzi. În plus, furnizorii de aplicații își pot trimite și DApp-urile pentru listare pe platformă.

iExec dApp Store

Piața de date: Această piață este de date, ceea ce este magazinul DApp pentru aplicații. Cu acesta, furnizorii de date își pot vinde datele în exces furnizorilor DApp sau oricărei alte părți dornice să le cumpere. De la statisticile sportivilor la datele de consens guvernamentale, cerul este limita la ceea ce ați putea comercializa pe această platformă. Dacă cineva este dispus să-l cumpere, puteți utiliza iExec pentru a-l vinde. Spre deosebire de magazinul DApp (în funcțiune) și Marketplace (lansat anul acesta), Data Marketplace se află încă în etapele conceptuale ale dezvoltării sale, deci nu vă așteptați încă de ceva timp.

Echipa iExec și Ce urmează să vină

Echipa de bază a iExec este formată din șase doctoranzi, dintre care patru lucrează în cloud computing de la începutul anilor 2000.

Acești patru, Gilles Fedak, Haiwu He, Oleg Lodygensky și Mircea Moca, au experiență de lucru la INRIA și CNRS dezvoltând programe pentru computere Desktop Grid. iExec este produsul experienței lor colective și, după ce Gilles Fedak a descoperit Ethereum în 2016, echipa a găsit soluția la o problemă pe care o dezbăteau încă din 2012: cum să creeze un cloud distribuit bazat pe computerul Desktop Grid.

Astfel, iExec s-a născut, iar echipa a făcut progrese constante către realizarea obiectivului de atunci. Ei mențin un activ GitHub, actualizarea acestuia în mod consecvent cu fructele deschise ale muncii lor, inclusiv kitul de dezvoltare software iExec din noiembrie 2017.

echipa iExec

Majoritatea tuturor versiunilor iExec „Essential Edition” ale foii de parcurs au fost realizate. Următorul este „Market Network” v2, care va căuta să se extindă pe magazinul DApp și să lanseze Marketplace-ul rețelei.

La lansarea acestui Marketplace, iExec va fi, de asemenea, supus unui proces de descentralizare, deoarece toate centrele de date / calcul se află în prezent sub controlul echipei iExec din motive de comoditate.

Echipa va aborda V3-v5 la timp, dar majoritatea acestor evoluții vor veni în viitorul îndepărtat.

Concursul iExec

În cartea albă, echipa iExec prezintă peisajul competitiv al proiectului și explică acești concurenți în legătură cu iExec.

Remarcă rapid faptul că furnizorii de stocare cloud descentralizați precum Filecoin, Storj și Siacoin nu sunt concurenți direcți și este ușor de văzut de ce. În timp ce iExec ar putea face teoretic un pas în această direcție pe măsură ce se maturizează, nu este o platformă de stocare; este o platformă de calcul.

Acest lucru îl pune în competiție cu alte protocoale de calcul descentralizate, cum ar fi Golem și SOMN. Ambele, însă, vizează un animal diferit. În esență, ambii construiesc un supercomputer descentralizat pe tehnologia blockchain, în timp ce iExec vizează dezvoltarea și durabilitatea DApp. Ambele privesc spre viitorul unui internet descentralizat alimentat de blockchain, dar funcțiile lor, deși uneori similare, sunt mai complementare decât conflictuale.

Istoricul tranzacționării iExec

iExec a avut o scurtă perioadă în top 100 de piață înainte de prăbușire, doar pentru a se stabili înapoi sub acest prag în timpul băii de sânge.

baseUrl = „https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName („script”);

var embedder = scripturi [scripts.length – 1];

(funcție () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement („script”);

s.type = „text / javascript”;

s.async = adevărat;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = RLC&tsyms = EUR, GBP, USD ”;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf („?”) >= 0? „&”:“? ”) +“ App = ”+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

La momentul scrierii acesteia, era evaluat la ~ 1,50 USD și ocupa locul 135 în general pe CoinMarketCap.

De unde să cumpărați iExec RLC

Bittrex, Binance, Upbit și Bitfinex reprezintă cea mai mare parte a volumului de tranzacționare al RLC. Fiecare schimb are perechi de tranzacționare BTC și ETH, în timp ce îl puteți cumpăra direct cu USD pe Bitfinex.

Unde se stochează iExec RLC

RLC este un simbol ERC20, deci un portofel compatibil Ethereum vă va acoperi pentru stocare, inclusiv MyEtherWallet, Nano Ledger S, Meta Mask, Exodus, Laxx și imToken.

Gânduri finale

Dacă iExec funcționează așa cum se intenționează, ar putea scala în mod exponențial pe măsură ce mai mulți furnizori și resurse de calcul se alătură rețelei. Acest lucru ar putea deschide ușa pentru soluții de scalabilitate, asistență DApp durabilă și adoptarea viitoare a blockchain-ului. De asemenea, oferă o alternativă mai ecologică la modelele actuale de cloud computing, deoarece resursele sunt utilizate numai atunci când sunt necesare și într-un mod mai puțin consumator de energie.

Proiectul este cu siguranță ambițios, dar pentru ceea ce merită, echipa iExec a lucrat la proiecte de succes înainte, în același sens. Au ajutat la dezvoltarea Infrastructura rețelei europene de birou, o serie de 200.000 de noduri care au executat mai mult de un milion de sarcini folosind computerul Desktop Grid. Acest proiect a pus bazele iExec, demonstrând totodată fezabilitatea acestuia.

Experiența echipei iExec

Nu știm dacă iExec se va ridica sau nu la înălțimea așteptărilor sale, dar suntem siguri că echipa sa nu se gândește la acest proiect. Ei au experiența, puterea creierului și hotărârea de a vedea acest proiect și, pentru viitorul blockchain, sperăm că vor face acest lucru. DApp-urile și alte platforme vor avea nevoie de ceva de genul iExec dacă vor să supraviețuiască pe piața de lucru, așa că iată să sperăm ce este mai bun pentru ca proiectul să avanseze.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me