Ce este Filecoin?

Filecoin este o soluție de stocare descentralizată anticipată cu nerăbdare. În 2017, oferta inițială de monede a Filecoin a devenit cea mai mare vânzare de jetoane din istorie, colectând contribuții de 257 milioane dolari.

Proiectul este încă în curs de dezvoltare, iar dezvoltatorii nu au lansat încă o versiune alfa. Cu toate acestea, câțiva stocatori și mineri timpurii testează rețeaua. Acestea fiind spuse, există motive să fim entuziasmați de Filecoin. Echipa este bine respectată în industrie și a produs și proiecte de succes în trecut.

În plus față de ICO-ul record, Filecoin a mai primit investiții de la principalii capitaliști de risc din Silicon Valley, inclusiv Y Combinator, Naval Ravikant, Andreessen Horowitz și Winklevoss Capital. Această amploare și mix de finanțare, combinate cu experiența echipei, conferă acestui proiect un nivel de legitimitate rar văzut în industria criptografică.

Acest articol va explora dacă proiectul justifică exagerarea pe care a primit-o.

Problema cu stocarea fișierelor & Utilizarea de date

Soluțiile actuale de stocare a datelor, precum Amazon și Google, sunt centralizate și, prin urmare, vulnerabile la atac. Am văzut acest lucru jucându-se cu încălcări de date de profil înalt. Poate că cea mai notabilă încălcare recentă este hack-ul Equifax.

În plus, creăm cantități masive de date noi în fiecare an. Anul acesta, omenirea va produce mai multe date decât în ​​ultimii 5.000 de ani împreună. Cererea de stocare nu pare să încetinească.

Filecoin încearcă să valorifice cererea tot mai mare de stocare utilizând tehnologia blockchain pentru a coordona o rețea peer-to-peer de noduri de stocare. Cu toate acestea, nu este singur. Cursa pentru a fi cea mai bună soluție de stocare descentralizată este aglomerată. Platforme precum Storj și Sia au lansat deja și construiesc o bază de utilizatori. Stocarea descentralizată câștigă aderență ca soluție viabilă pentru stocare mai sigură.

Unde Filecoin se încadrează în ecosistemul de stocare descentralizat este controlul utilizatorilor. Storj și Sia controlează prețurile pentru platformele lor, în timp ce Filecoin implementează o piață pentru licitarea între încărcătoare și gazde. Această piață este stimulată pentru a face stocarea mult mai ieftină în timp. Filecoin oferă, de asemenea, utilizatorilor posibilitatea de a acorda prioritate vitezei, redundanței sau costurilor atunci când își efectuează comenzile.

Două tipuri de noduri

O parte majoră a propunerii de valoare a Filecoin este arhitectura sa unică. Acolo unde majoritatea rețelelor implementează un singur tip standard de nod, Filecoin propune o soluție duală.

1. Noduri de stocare

stocare filecoinAcest lucru va fi familiar pentru oricine știe despre Storj sau Sia. Oricine poate închiria spațiu suplimentar pe hard disk pe computerul său. Filecoin va folosi acel spațiu pe hard disk pentru a stoca porțiuni mici și criptate din fișierele altor persoane.

În mod ideal, Filecoin dorește să stimuleze nodurile de stocare de dimensiuni medii. Centrele de date imense ar fi prea centralizate și ar învinge misiunea Filecoin. Cu toate acestea, operatorii mici ar fi la fel de problematici, cu conexiuni incoerente și cu puțin spațiu disponibil.

2. Noduri de regăsire

Nodurile de recuperare sunt unice pentru sistemul Filecoin. Acestea trebuie să fie situate aproape de nodurile de stocare din rețea. Cu toate acestea, nodurile de recuperare necesită, de asemenea, lățime de bandă mare și latență scăzută. Aceștia sunt plătiți atunci când sunt cel mai rapid pentru a localiza și prelua un fișier pentru un utilizator.

În practică, acest lucru înseamnă probabil că cele mai reușite noduri de recuperare vor funcționa pe conexiuni rapide în centre de populație cu densitate mare, unde multe noduri de stocare funcționează simultan.

Cum funcționează Filecoin

În calitate de utilizator Filecoin, veți specifica fișierul pe care doriți să îl încărcați și veți plăti o mică taxă pentru ca cererea dvs. de încărcare să fie listată în bursa Filecoin. Acolo, nodurile de stocare vor licita pentru drepturile de stocare a fișierului. Acest proces de licitare este conceput pentru a oferi utilizatorului de încărcare cel mai mic preț posibil. Bursa Filecoin este un schimb descentralizat, carnetul său de comenzi trăind în întregime pe blockchain-ul Filecoin.

După aceea, Filecoin criptează fișierul și îl împarte în mai multe segmente. Aceste diferite segmente sunt trimise în diferite puncte din rețea care licitează pentru a vă găzdui fișierul. Locația exactă a tuturor segmentelor de fișiere este înregistrată pe blockchain-ul Filecoin în ceea ce este cunoscut sub numele de tabel de alocare. Pentru a reaminti toate piesele din fișierul dvs., trebuie să cunoașteți cheia privată a fișierului. Numai proprietarul fișierului are cheia privată, astfel încât numai proprietarul fișierului poate găsi, reasambla și decripta fișierul.

regăsirea filecoinei

Mecanism unic de consens

extragerea filecoinelor

Dezvoltatorii Filecoin au creat un mecanism unic de consens pentru Filecoin. Mecanismele de consens pot fi considerate scheme de stimulare pentru securizarea rețelei. În dovada consensului de lucru al Bitcoin, stimulentul este de a oferi multă putere de procesare pentru algoritmul de hash.

Soluția nouă a Filecoin utilizează consensul pentru a stimula spațiul pe hard disk în loc de puterea de calcul. Dovada modelului consensului de replicare necesită ca minerii să demonstreze unui verificator că au creat diferite copii ale diferitelor fișiere din rețea. Acest lucru crește redundanța și fiabilitatea rețelei, stimulând în același timp nodurile de stocare pentru a adăuga mai mult spațiu pe disc la rețea.

Versiunea completă a mecanismului de consens al dovezii replicării nu este încă disponibilă publicului. Prin urmare, este dificil să se precizeze specificul modului în care va funcționa protocolul. Cu toate acestea, echipa de dezvoltare a lansat un hartie alba cu explicații preliminare.

Laboratoare de protocol

O mare parte din entuziasmul din spatele Filecoin are de-a face cu echipa care o creează. Protocol Labs este o echipă bine respectată în tehnologia peer-to-peer. Sunt compania din spatele proiectelor precum IPFS, libp2p, IPLD, Multiformats și CoinList. Filecoin valorifică alte tehnologii, în special IPFS, care are deja o mulțime de infrastructuri de transfer de fișiere peer-to-peer și de stocare.

Inutil să spun că echipa este plină de tradiția blockchain. Ei au o vastă experiență în implementarea tehnologiei open source. De asemenea, sunt foarte familiarizați cu bazele de coduri ale altor proiecte din spațiu. Au citat în mod specific Ethereum și Zcash ca influențe asupra modului în care se gândesc la implementarea blockchain-ului și a contractelor inteligente ale Filecoin.

Înainte de ICO-ul Filecoin, Laboratoarele Protocolului funcționau cu un buget relativ redus de 3,5 milioane de dolari, construind aceste diverse proiecte destul de reușite pe o bază.

Jeton Filecoin (FIL) ICO

Filecoin ICO este cea mai mare vânzare de jetoane din istorie, aducând o sumedenie de 257 milioane de dolari. Pre-vânzarea și ICO combinate reprezintă 10% din alocarea globală a simbolurilor.

ICO a fost deschisă numai investitorilor acreditați, așa cum este definit de reglementările SUA. În practică, aceasta înseamnă, în general, persoane cu venituri de peste 200.000 de dolari sau o rețea de peste 1 milion de dolari. Filecoin s-a străduit să îndeplinească standardele de conformitate cu ICO. Cu toate acestea, mulți membri ai comunității s-au simțit liniștiți de decizia de a elimina investitorii mici.

Investitorii ar putea alege să-și învestească jetoanele pentru diferite perioade de timp pentru a obține o reducere la achiziția inițială. Filecoin a vândut jetoanele ca SAFT (Acord simplu pentru jetoane viitoare). Nu există încă jetoane FIL și nu vor exista până când Filecoin nu își lansează blocul de geneză. Oricine pretinde că deține FIL sau îl oferă spre vânzare minte.

Alocarea jetonului

30% din alocare va fi creată și plătită la geneză: 15% echipei de dezvoltare, 10% investitorilor și 5% Fundației Filecoin. Acea alocare de 15% a echipei, împreună cu încă 5% către Fundație este destul de mare. Mai ales atunci când luați în considerare cantitatea masivă de fonduri strânse.

distribuție de jetoane filecoin

Restul de 70% este rezervat recompenselor miniere. Minerii vor câștiga recompensele cu fiecare bloc în schimbul replicării fișierelor în rețea.

Cum se cumpără Filecoin (FIL)

ICO s-a încheiat, iar jetoanele FIL nu există încă. Ca atare, în prezent nu puteți cumpăra FIL.

Gate.io vinde Filecoin futures pentru cei interesați să speculeze cu privire la prețul viitor al FIL după lansare.

Unde se păstrează Filecoin (FIL)

Jetoanele FIL nu există încă, deci nu există nimic de stocat în acest moment. Când se lansează, FIL va veni cu propriile lor portofele native.

Foaia de parcurs Filecoin pentru 2018

Dezvoltatorii au lansat o foaie de parcurs extinsă pentru 2017 înainte de ICO. Cu toate acestea, nu au lansat încă o foaie de parcurs similară pentru 2018.

Putem presupune în siguranță că echipa de dezvoltare lucrează din greu la crearea și testarea rețelei Filecoin cu prima rundă de utilizatori privați. Nu avem încă o dată de lansare pentru o versiune publică testnet sau alfa, cu atât mai puțin o versiune completă. Comunicarea este un domeniu în care echipa Filecoin a fost slabă în urma ICO-ului său.

O altă prioritate pentru Filecoin în 2018 este angajarea. Ei doresc să se extindă rapid de la o echipă destul de mică la un efort mare demn de o rundă de strângere de fonduri de 275 milioane dolari.

Concluzie

Filecoin are cu siguranță echipa și capitalul pentru a face o mare stropire în spațiul de stocare descentralizat. Cu toate acestea, intră pe o piață care are deja concurenți consacrați. În cele din urmă, utilizabilitatea și robustețea produsului său vor fi factorul determinant dacă Filecoin trebuie să zboare sau să flopeze.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me