Imaginați-vă o zi în care mașina dvs. conduce, parcează și alimentează complet autonom. Deși acest lucru poate suna ca lucrurile de science fiction, tehnologia este deja în lucru. Dacă marii producători de autovehicule din lume își propun calea, blockchain-ul va conduce mai mult decât doar piețele în viitorul apropiat.

O revoluție liniștită a avut loc în acest an în sectorul auto, deoarece mai mulți producători au lansat inițiative bazate pe blockchain. Aceste concepte au variat de la actualizări ale sistemului logistic la vehicule autonome interconectate. Iată companiile de top care construiesc noua eră a automobilului blockchain.

Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI)

În mai 2018, cei mai mari producători auto din lume și-au unit forțele pentru a crea cel mai mare grup de blockchain auto conceput vreodată, MOBI. MOBI este punctul culminant al eforturilor mai multor producători de a-și maximiza investițiile în tehnologia blockchain.

Printre fondatorii MOBI se numără Ford, BMW, GM, Bosch, ZF și Renault. Grupul include și firmele blockchain Consensys, Hyperledger, și gigantul de calculatoare IBM.

Scopul MOBI este de a crea o rețea blockchain standardizată pe care toate părțile să o poată utiliza. Această standardizare va face ca producătorii de automobile să economisească mult timp în cercetare și dezvoltare. În plus, permite pieței să se dezvolte și să inoveze într-un ritm mai rapid.

Chris Ballinger prin Blockchain East

CEO-ul MOBI, Chris Ballinger, prin Blockchain East

MOBI este, de asemenea, interesat de diferite moduri de a genera bani din datele pe care le creați atunci când vă conduceți vehiculul. Aceste date pot ajuta agenții de publicitate să creeze strategii de marketing mai impactante. Este extrem de valoros și adunarea este o prioritate pentru multe dintre marile firme de tehnologie văzute astăzi.

Google, Amazon și Apple au lansat toate produsele auto anul acesta, arătând cât de căutată este piața de date auto. Aceste produse includ Android Auto, Echo Auto și Apple CarPlay. După cum probabil știți deja, aceste companii utilizează datele pe care produsele lor le colectează în mai multe moduri diferite. Tehnologia blockchain ar putea ajuta șoferii să își păstreze drepturile de proprietate asupra acestor date și să elibereze consumatorii de sistemele de afaceri de scalping de date din prezent.

Președinte, fondator și CEO al MOBI, Chris Ballinger, a discutat recent despre importanța unui standard blockchain în industria auto. El a abordat pe scurt modul în care mașinile viitorului trebuie să poată comunica, să se identifice și să efectueze plăți printr-un set standard de protocoale.

Vad

Ford urmărește să atenueze congestia rutieră a viitorului cu cel mai recent brevet blockchain. Conform brevetului depus în 2016, inginerii Ford dezvoltat un sistem marshall de trafic „cooperare vehicul-vehicul”. Sistemul monitorizează șoferii și alte vehicule de pe drum prin utilizarea partajării datelor prin intermediul tehnologiei blockchain.

Platforma utilizează un sistem de îmbinare și trecere gestionate în mod cooperativ (CMMP) pentru a monitoriza activitățile drumului. Jetoanele CMMP permit vehiculelor să comunice în timp real. Blockchain-ul stochează toate datele pe care vehiculele le adună. Interesant este faptul că sistemul permite consumatorilor (șoferi obișnuiți) accesul pe benzi rapide, în timp ce vehiculele comerciale rămân în trafic mai lent.

În consecință, conceptul permite utilizatorilor să cumpere o viteză suplimentară în călătoriile lor. Utilizatorii aplică pur și simplu mai multe jetoane CMMP pentru a obține capacitatea de a trece mai multe vehicule comerciale. Plata câtorva jetoane CMMP suplimentare pentru a omite traficul nu sună rău pentru majoritatea oamenilor.

Mercedes

Pe 28 iunie 2017, Daimler, compania mamă a Mercedes-ului, a intrat oficial în spațiul blockchain într-un mod major. Compania dezvăluit lansarea unui program pilot de blockchain de 110 milioane de dolari. Mercedes încearcă să simplifice aspectele financiare ale sistemelor lor de afaceri prin utilizarea tehnologiei blockchain.

Vorbind public, Kurt Schäfer, Vicepreședintele Daimler Treasury, a discutat despre modul în care integrarea tehnologiei blockchain îmbunătățește foarte mult relațiile cu clienții, vânzările, marketingul, gestionarea lanțului de aprovizionare și serviciile financiare. Digitalizarea acordurilor financiare pe hârtie este un obiectiv cheie al proiectului.

Porsche

În februarie 2018, Porsche dezvăluit un parteneriat cu firma bazată pe blockchain XAIN. Parteneriatul a testat mai multe aplicații pentru tehnologie, inclusiv deschiderea ușilor printr-un dapp și criptarea jurnalelor de date ale vehiculului. Datele colectate din proiect au arătat că ușile mașinii se deschid de șase ori mai repede atunci când se utilizează un sistem bazat pe blockchain.

În viitor, șoferii ar putea permite temporar accesul la vehiculele lor atunci când nu sunt prezenți. Imaginați-vă serviciile de livrare a coletelor lăsând coletul în portbagaj când nu sunteți acasă. Oliver Döring, strategul financiar al Porsche, spune că tehnologia blockchain oferă clienților lor o mai mare „liniște sufletească”. Compania a explorat, de asemenea, integrarea blockchain-ului în procesul lor de audit.

BMW

Directorii companiei BMW au apelat la tehnologia blockchain pentru a monitoriza mai bine kilometrajul parcului lor de vehicule închiriate. Compania asociat cu blockchain-startup DOVU prin intermediul Laboratorului de Inovare BMW. Dezvoltatorii din spatele acestui proiect doresc ca șoferii să fie plătiți pentru contribuțiile lor la date.

Conceptul este simplu. BMW preprogramează jetoanele recompense în contractele lor inteligente blockchain. Șoferii câștigă jetoane pentru participarea la sistemul DOVU și îndeplinirea sarcinilor necesare. Odată ce câștigă o anumită cantitate de jetoane, își pot schimba jetoanele pentru servicii auto, cum ar fi reparații, upgrade-uri sau chiar un nou set de anvelope.

Tesla

Furnizorul de mașini electrice Tesla și populara criptomonedă EOS au dezvăluit un parteneriat strategic în luna aprilie a acestui an. Scopul proiectului este explorarea integrării Internetului obiectelor (IoT) în programul de vehicule autonome deja de succes al Tesla.

Tesla Model S Interior prin Autocar

Tesla Model S Interior prin Autocar

Dacă proiectul va avea succes, Tesla ar putea deveni mult mai utilă în următorii ani. Imaginați-vă mașina dvs. care merge la magazin pentru a vă lua un alt galon de lapte, deoarece frigiderul dvs. inteligent a spus vehiculului că vă epuizați. Sună ca science fiction, dar cu IoT toate acestea și multe altele sunt posibile.

Tesloop CEO și cofondator Rahul Sonnad a explicat că mașinile Tesla care vor participa la plimbări vor participa la proiect la început. Această strategie este treptată, deoarece acesta este un procent foarte mic din Tesla pe drum. El a explicat că IoT are încă limitări de prelucrare a datelor care trebuie depășite înainte ca proiectul să fie în plină desfășurare.

Deocamdată, vehiculele doar adaugă datele la blockchain-ul EOS. Aceste date includ locația, viteza, performanța vehiculului și alte informații relevante. Tesla speră să ia aceste informații și să îmbunătățească eficiența sistemelor lor actuale de conducere autonomă.

Rețeaua DAV

Cu sediul în Elveția Fundația DAV caută să creeze coloana vertebrală a revoluției blockchain auto. Compania crede că o rețea de navigație descentralizată este exact ceea ce are nevoie lumea auto. DAV a dezvoltat o aplicație de navigație descentralizată care utilizează criptomoneda nativă a platformei, DAV Token.

Jetoanele DAV înregistrează toate activitățile vehiculului și datele pe blockchain. Aceste informații permit vehiculelor să realizeze lucruri destul de interesante. În afară de conducerea automată, mașinile cu motor DAV ar putea rezerva locuri de parcare la destinația planificată, pot urmări închiderile drumurilor, redirecționa și alimenta automat. Vorbitor public, CTO al companiei și cofondator, Tal Ater, a numit descentralizarea „cheia viitorului transporturilor”.

DAV oferă startup-urilor capacitatea de a dezvolta noi tehnologii utilizând rețeaua platformei. Aceasta este o caracteristică importantă, deoarece mega furnizorii precum Uber urmăresc să monopolizeze spațiul autonom al vehiculului.

Blockchain Automotive: A Match Made in Heaven

Tehnologia blockchain va transforma industria auto în moduri care păreau imposibile cu doar zece ani înainte. Mașinile viitorului nu vor funcționa pe benzină, vor funcționa pe date, iar blockchain vor fi drumurile pe care le parcurg. Se apropie rapid ziua în care clasicul serial TV Knight Rider nu va fi considerat altceva decât o emisiune despre o mașină normală.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me