Tehnologia blockchain a luat o mulțime de flak de-a lungul timpului. În principal, de când Bitcoin a decolat la sfârșitul anului trecut și toată lumea și-a dorit brusc acțiunea. În mijlocul unui vârtej de ICO-uri cu cele mai dificile cazuri de utilizare, au existat multă discuție dacă blockchain-ul este o „soluție care caută o problemă”. Cu toate acestea, calculul distribuit în sine este în centrul modului în care funcționează blockchain, făcând din rețelele de calcul distribuite una dintre aplicațiile ucigașe incontestabile ale blockchain-ului..

Motivul unui nivel atât de ridicat de încredere în această afirmație este că lumea tehnologică a evoluat până la un punct în care avem nevoie de tot mai multă putere de calcul. Într-o oarecare măsură, avem deja acea putere fără o rețea de calcul distribuită, dar nu există nicio modalitate de a o exploata. Există diverse scenarii în care modelul actual al centrelor de date centralizate eșuează, inclusiv:

 • O companie de dezvoltare AI, care are nevoie de mai multă putere de calcul pentru a restrânge cantitatea mare de date pentru o aplicație de învățare automată pe care o construiește
 • Un cineast, care dorește să redea o creație CGI dintr-o imagine 2D
 • O companie de lungă durată care are nevoie de spațiu de stocare în cloud pentru a digitaliza toate fișierele sale pe hârtie din zeci de ani

În prezent există soluții pentru toate aceste scenarii, dar sunt, în general, pline de provocări. Puterea de cloud computing atinge un punct de vârf de cerere și ofertă datorită ritmului rapid al dezvoltării AI. Redarea grafică este dificilă și lentă. Furnizorii de stocare în cloud construiesc din ce în ce mai multe centre de date, dar dezvoltarea lor amenință să depășească capacitatea rețelelor energetice de a furniza energia necesară pentru a le rula..

Cum ajută calculul distribuit

Calculul distribuit oferă o soluție la aceste probleme prin utilizarea blockchain-ului pentru a genera bani din resursele computerizate existente. În acest fel, rețelele distribuite de computere se reunesc pentru a face schimb de resurse între cei care le au și cei care au nevoie de ele, fără a construi hardware nou și mai scump pentru a face față cererii.

În 2017 și 2018, o serie de proiecte blockchain au promis că vor beneficia de avantajele rețelelor de calcul distribuite. Pe măsură ce terminăm anul, care sunt în partea de sus a grămezii? Aici, vom analiza principalele proiecte care conduc în prezent pachetul de calcul distribuit, în funcție de clasamentul privind capitalizarea pieței.

Proiecte de calcul distribuite clasate de top

Golem

 • Ticker: GNT
 • Cazuri de utilizare: Puterea de calcul descentralizată pentru învățarea automată a AI, testarea științifică și redarea

Golem este în fruntea listei, după ce a avut un furtun de un an în 2018. Proiectul a fost supus focului comunității sale după ce ICO s-a încheiat în 2016 și progresul pare să se fi blocat. Cu toate acestea, echipa a lansat rețeaua principală Golem în aprilie, ducând la o creștere a valorii. Utilizatorii pot descărca acum o versiune beta a aplicației Golem pentru ei înșiși, câștigând jetoane GNT pentru închirierea capacității lor de calcul de rezervă.

La începutul lunii februarie, proiectul fusese unul dintre cele șase pentru lansarea Fondului de capital Ethereum, direcționând investițiile către acele proiecte mai noi care ajută la avansarea ecosistemului Ethereum.

MaidSafe

 • Ticker: MAID
 • Cazuri de utilizare: puterea de calcul și stocarea descentralizate

MaidSafe este un câștig lent și constant în genul cursei unui proiect de calcul distribuit. A fost fondată în 2006, a finalizat un ICO în 2014 și încă nu există o dată pentru lansarea versiunii beta. Aceste perioade de timp – epocile din anii cripto – sunt înlocuitoare pentru investitorul care se îmbogățește rapid. Dar, luând un alt unghi, un produs care este în producție de doisprezece ani are atracțiile sale.

În primul rând, există puține șanse ca echipa de dezvoltatori să o renunțe după ce a depus atât de multă muncă. În al doilea rând, există toate șansele ca produsul final să ofere efectiv ceea ce promite dacă echipa nu se grăbește să-l introducă pe piață.

Din aceste motive, MaidSafe își menține poziția înaltă. În timp ce produsul live este încă departe, compania și-a lansat documentul de consens PARSEC la începutul acestui an. Această versiune a crescut valoarea monedelor SAFE într-un moment în care Bitcoin tranzacționa la un preț destul de static de 6k $.

Holochain

 • Ticker: HOT
 • Cazuri de utilizare: calcul și descentralizare descentralizate pentru dApp-uri

Una dintre cele mai noi monede de pe blocul de calcul distribuit, Holochain se diferențiază prin faptul că nu se află de fapt pe blockchain în nici un sens tradițional. Ideea este că fiecare utilizator al unei dApp își va rula propriul nod, fie el pe un smartphone sau computer de acasă și, în esență, va avea propriul lanț. Lanțul le permite să comunice cu restul rețelei Holo. În același timp, pot ieși offline, iar lanțul lor va continua să funcționeze.

În ciuda faptului că este o monedă nouă, Holochain a existat aproape la fel de mult ca MaidSafe. Compania a lansat versiunea beta la începutul acestui an, după încheierea cu succes a unui ICO. Accentul companiei găzduiește acum diverse hackathoni din întreaga lume, încurajând dezvoltatorii să construiască dApp-uri în rețeaua Holochain.

Storj

 • Ticker: STORJ
 • Cazuri de utilizare: stocare descentralizată a fișierelor

Storj este soluția originală descentralizată de stocare a fișierelor. Proiectul a făcut câteva anunțuri anul acesta. În august, a lansat un program partener, astfel încât dezvoltatorii open source să poată câștiga venituri dacă utilizatorii lor stochează date cu Storj.

Storj urmează să fie lansat complet în ianuarie 2019, deci, deși în prezent nu rupe primele 100 de monede, acest lucru s-ar putea schimba. Mai ales că au apărut recent rapoarte că Amazon ar putea, de asemenea, să implementeze în curând stocare de calcul distribuită pentru propriii săi clienți.

iExec

 • Ticker: RLC
 • Cazuri de utilizare: cloud computing descentralizat pentru dApps

iExec și-a lansat recent mediul de execuție de încredere, care este primul registru distribuit care folosește Secure Guard Extensions (SGX) Intel pentru a securiza codul aplicației pe platformă. Utilizarea SGX înseamnă că dApp-urile care rulează pe platforma iExec sunt în întregime private și nu pot fi inspectate de nimeni, cu excepția utilizatorilor finali..

Într-un nou impuls pentru acceptarea generală, compania a anunțat recent un parteneriat cu IBM. Utilizarea IBM cloud permite întreprinderilor să ruleze chiar și cea mai sensibilă sarcină de lucru pe hardware partajat.

Mențiuni demne

Filecoin este un alt proiect descentralizat de stocare a fișierelor și a fost unul dintre cele mai mari ICO-uri din istorie, strângând 257 milioane dolari. Cu toate acestea, în prezent nu există tranzacționare de jetoane până când compania nu își lansează mainnet-ul. Prin urmare, nu a intrat pe lista noastră principală. Singura modalitate de a cumpăra Filecoin este prin contractele futures Filecoin.

IOTA este unul dintre cele mai mari proiecte de calcul descentralizate. Cu toate acestea, deoarece este conceput pentru a facilita tranzacțiile între dispozitivele IoT și nu computerele în sine, nu a făcut nici lista noastră principală.

Oricare sau toate aceste proiecte merită vizionate, chiar și pe piața actuală de urs. Amazon și IBM sunt ambele companii care experimentează calcule distribuite, ceea ce este un indicator puternic că este aici să rămână. Ca un caz de utilizare pentru blockchain, calculul distribuit este un concept convingător pe care nu ar trebui să-l subestimezi.

Imagine prezentată prin amabilitatea Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me