Active fizice pe blockchain: de ce să te deranjezi?

Blockchain este foarte bun pentru înregistrarea, controlul și transferul activelor. Registrul său descentralizat înseamnă că oricine poate tranzacționa într-o rețea de încredere, în timp ce este sigur că activele pe care le dețin sunt sigure. Cu toate acestea, până acum blockchain-ul a fost limitat în mare măsură la activele digitale. Recent, noile companii au propus să punem și active fizice pe blockchain.

Aceasta poate fi o idee dificilă pentru a vă înfășura mintea. În prezent, deținerea unui bun fizic, cum ar fi o mașină, petrol sau teren, este o chestiune de tranzacționare a documentelor legale. Aceste documente pot deveni confuze și poate fi dificil să se determine proprietarul real al unui activ. Punerea activelor fizice pe blockchain ar însemna simbolizarea acestora, astfel încât să poată deveni parte a contractelor inteligente. Vânzarea unei bărci sau a unei uncii de aur ar putea fi la fel de simplă ca transferul simbolului digital către noul proprietar.

Tendința către tokenizare

Tokenizarea activelor din lumea reală a generat multă publicitate în ultimul an. Cheia înțelegerii acestei tendințe este să o privim dintr-o perspectivă juridică. Obiectele fizice reale nu se schimbă doar pentru că se află în blockchain. Cu toate acestea, simbolizarea activelor fizice pe blockchain o face mai transparentă cine deține ce. Creează o sursă centrală de adevăr pentru lucruri precum tranzacționarea mărfurilor, licitațiile sau dezvoltarea proprietății.

tractor în câmp

Luați, de exemplu, agricultura blockchain în care tone de porumb, grâu și alte mărfuri sunt comercializate și predate între furnizori în fiecare zi. Aceste transferuri au adesea contracte complicate pentru calitate, răspundere și timp de livrare. Folosind tokenizarea, aceste contracte ar putea fi gestionate pe blockchain cu o singură sursă de date în timp real despre starea tuturor grâului, porumbului etc., la un moment dat.

Fungibil vs. Unic

În sens juridic și tehnic, activele și jetoanele acestora pot fi fie fungibile, fie unice.

Fungibilitatea este caracteristica jetoanelor și activelor care se pot înlocui cu ușurință. Un kilogram de argint este egal cu un alt kilogram de argint (atâta timp cât este de aceeași calitate) și pot fi împărțite și tranzacționate corespunzător.

Activele unice nu pot fi ușor subdivizate sau declarate echivalente. O barcă este un atu unic, deoarece nu poate fi schimbată imediat cu o altă barcă. În timp ce ați putea subdiviza un jeton unic (ca în cazul în care dețineți o treime dintr-o anumită barcă), nu ați putea tranzacționa neapărat subdiviziuni așa cum ați putea face un bun fungibil. Poate că unul dintre cele mai bune exemple ale unui activ blockchain unic este CryptoKitties, fiecare pisică tokenizată având propria valoare și proprietăți unice.

Atât bunurile fungibile, cât și cele unice pot exista pe blockchain. Ethereum are un standard simbol pentru activele fungibile – ERC-20, în curând ERC-223 – și un alt standard pentru activele nefungibile (unice) – ERC-721.

Proprietate vs. Drepturi limitate

Un alt mod în care blockchain-ul ar putea simplifica gestionarea drepturilor este clarificarea dreptului de proprietate față de drepturile limitate. De exemplu, un proprietar ar putea deține o proprietate, dar o poate închiria unui chiriaș. Locatarul respectiv nu are aceleași drepturi sau responsabilități ca și dacă ar deține proprietatea. Este posibil ca drepturile limitate să fie încorporate într-un contract inteligent.

Drepturile limitate se aplică ideilor precum serviciile de streaming sau muzeele de artă care închiriază tablouri de la colecționari privați.

Aceste tipuri de contracte ar fi mai complexe, dar ar fi mai simplu de gestionat și de înțeles pe blockchain decât sunt adesea în format hârtie.

Dezavantaj: ireversibil, chiar și în instanță

Adevărata provocare pentru plasarea activelor fizice pe blockchain este permanența tranzacțiilor blockchain. De exemplu, imaginați-vă dacă actul asupra casei dvs. a fost pe blockchain și furnizorul dvs. de ipoteci a trimis accidental casa dvs. la adresa de destinatar greșită. Nu ar exista nicio modalitate de a o recupera. Și mai rău, dacă adresa respectivă aparține cuiva, acum ar fi proprietarul casei tale!

Chiar și un proces judiciar nu v-a putut recupera casa. Singura modalitate ar fi ca rețeaua să convină asupra unei bifurcări a blockchain-ului. Dacă greșelile se întâmplă în fiecare zi, acest lucru ar deveni rapid de nesuportat. Rezolvarea acestei probleme de reversibilitate este cheia succesului activelor fizice pe blockchain.

Concluzie

Activele fizice din blockchain ar putea simplifica o mulțime de probleme legate de lanțul de aprovizionare, logistică și gestionarea contractelor. Cu toate acestea, tehnologia are dezavantaje care s-ar putea dovedi a fi o provocare pentru utilizare. Înainte ca un astfel de sistem să funcționeze, avem nevoie de modalități fiabile pentru ca tranzacțiile să verifice identitatea, să evite greșelile și să soluționeze litigiile.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me